Thursday, July 23, 2009

JOM MENCUBA : TIPS SUPAYA JAMBU BATU RASANYA MANIS

Kaedahnya ambil segengam garam kasar masukkan dan kacau ke dalam sebesen air. Kemudian rendam 1 kg jambu batu yg masih belum dikupas kulit kedalam larutan garam tersebut selama 20 minit.

Infotani : Kepekatan larutan garam yg tinggi akan menyebabkan air dari dalam jambu batu bergerak keluar. Kerana kandungan air yang rendah maka rasa jambu batu akan bertambah manis. Larutan garam juga meneutralkan sisa toksik pada buah tersebut.

Sunnah Rasullullah saw akan "meletakkan" garam pada lidah sebelum menjamah hidangan.

Sumber: Sdra Alimin Shukor

No comments:

Khatam al-Quran Peringkat SK Lambor Kanan 2010

Sekilas Pandang

Related Posts with Thumbnails

Terdahulu d' Lambor Kanan

Powered by Blogger Widgets

Setia Bersama..

RUANG IKLAN

RUANG IKLAN